Η yin yoga είναι ένα είδος γιόγκα αργού ρυθμού, που ενσωματώνει αρχές της παραδοσιακής κινεζικής ιατρικής, με άσανα (στάσεις) που κρατούνται για μεγαλύτερες χρονικές περιόδους από ό,τι σε άλλα είδη γιόγκα. Οι προχωρημένοι ασκούμενοι μπορούν να παραμείνουν σε μία asana για πέντε λεπτά ή περισσότερο. Οι αλληλουχίες των στάσεων προορίζονται να διεγείρουν τα κανάλια του ενεργειακού σώματος – γνωστά ως μεσημβρινοί στην κινεζική ιατρική και ως nadi στη hatha yoga.
Οι στάσεις της yin yoga ασκούν μέτρια πίεση στους συνδετικούς ιστούς του σώματος, τους τένοντες, τις περιτονίες και τους συνδέσμους με στόχο την αύξηση της κυκλοφορίας στις αρθρώσεις και τη βελτίωση της ευλυγισίας. Έχει μια πιο διαλογιστική προσέγγιση στη γιόγκα, οι στόχοι της είναι η επίγνωση της εσωτερικής σιωπής και το να φέρει στο φως μια καθολική, διασυνδεόμενη ποιότητα.
Η γιν γιόγκα εμπνεύστηκε απο τον ειδικό των πολεμικών τεχνών και ταοϊστή δασκάλο γιόγκα Paulie Zink στα τέλη της δεκαετίας του 1970 και ονομάστηκε επίσημα ως τέτοια από τη Sarah Powers. Διδάσκεται σε όλο τον κόσμο, με την ενθάρρυνση των δασκάλων της Paul Grilley, Sarah Powers και Bernie Clark. Όπως διδάσκεται από τους Grilley, Powers και Clark, δεν προορίζεται ως πλήρης πρακτική από μόνη της, αλλά ως συμπλήρωμα σε πιο ενεργητικές μορφές γιόγκα και άσκησης. Είναι εξαιρετικά ωφέλιμο σε μια υπερβολικά yang σύγχρονη κοινωνία. Η προσέγγιση του Zink περιλαμβάνει όλο το φάσμα της ταοϊστικής γιόγκα, εστιάζοντας στις ζωώδεις κινήσεις και στην εξισορρόπηση των ενεργειών γιν και γιανγκ.
Η γιν γιόγκα βασίζεται στις ταοϊστικές έννοιες του γιν και του γιανγκ, αντίθετες και συμπληρωματικές αρχές στη φύση. Το γιν θα μπορούσε να περιγραφεί ως σταθερό, ακίνητο, θηλυκό, παθητικό, ψυχρό και κινούμενο προς τα κάτω. Το γιανγκ θεωρείται ότι αλλάζει, είναι κινητό, αρρενωπό, ενεργό, ζεστό και ανοδικά κινούμενο. Ο ήλιος θεωρείται γιανγκ, το φεγγάρι γιν. Στο σώμα, οι σχετικά δύσκαμπτοι συνδετικοί ιστοί (τένοντες, σύνδεσμοι, περιτονία) θεωρούνται γιν, ενώ οι πιο κινητικοί και εύπλαστοι μύες και αίμα ονομάζονται γιανγκ. Οι πιο παθητικές ασάνες στη γιόγκα θεωρούνται γιν, ενώ οι πιο ενεργητικές, δυναμικές ασάνες περιγράφονται ως γιανγκ.
Η γιν γιόγκα χρησιμοποιεί συγκεκριμένες ακολουθίες στάσεων για να διεγείρει συγκεκριμένους μεσημβρινούς ή λεπτές διαύλους(meridians), όπως γίνεται κατανοητό στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική. Αυτά είναι τα ισοδύναμα των καναλιών νάντι(nadi) στη χάθα γιόγκα.
Σύμφωνα με τις ρίζες της στην Ταοϊστική Γιόγκα, ο Zink λέει ότι η γιν γιόγκα έχει έναν βαθύτερο σκοπό: Να «ανοίξει την καρδιά και να επικαλεστεί τον αρχέγονο εαυτό».
Αν και πολλές στάσεις της γιν γιόγκα μοιάζουν πολύ με τις άσανες της συμβατικής ή γιανγκ γιόγκα, έχουν διαφορετικά ονόματα, εν μέρει για να προειδοποιήσουν όσους γνωρίζουν τη συμβατική γιόγκα να μην τις εκτελούν με τον ίδιο τρόπο. Γενικά, οι στάσεις της γιν γιόγκα εκτελούνται με μικρή μυϊκή καταπόνηση. Για παράδειγμα, στη στάση Seal, στην οποία ένας ασκούμενος ξαπλώνει μπρούμυτα και σηκώνει τον κορμό, η ανοδική κίνηση είναι σταδιακή και υποστηρίζεται πλήρως από τα χέρια, ενώ τα πόδια είναι χαλαρά, ενώ στην Bhujangasana (στάση Cobra), ο ασκούμενος καμπυλώνει ενεργά το σπονδυλική στήλη προς τα πάνω σε ένα τόξο χρησιμοποιώντας τα χέρια και τους μύες της πλάτης, και φτάνει πίσω με τα πόδια δυνατά. Επειδή η γιν γιόγκα δεν κάνει τους ασκούμενους ζεστούς, η θερμοκρασία του δωματίου διατηρείται λίγο υψηλότερη από το συνηθισμένο.
Design by ImbaCactus
Modern Yogi Nafplio
Ενημερώστε μας πώς μπορούμε να σας βοηθήσουμε στο ταξίδι της yoga σας επικοινωνώντας μαζί μας μέσω email: info@yoganafplio.gr ή τηλεφωνικά στο: +30 27520 25997